Audiție de pian: momente unice oferite de elevii Ballet Art

Elevii Academiei de Dans Ballet Art și-au impresionat publicul, duminică, 17 martie, la Audiția de pian desfășurată la Arcub, sala Atelier. Ca în fiecare an, elevii și-au demonstrat abilitățile dobândite în cadrul lecțiilor de pian și au oferit iubitorilor de muzică momente unice. Totodată, părinții au putut ”verifica” rezultatele lecțiilor de pian ale copiilor.

Printre aplauze și emoții, elevii au interpretat arii celebre și s-au întrecut în a-și face remarcată virtuozitatea. Elevii participanți la Audiția din 17 martie sunt: Ioana Pietreanu, Victor Petrescu, Erica Slănicean, Vicențiu Pîrlogea, David Bojin, Victor Gavenea, Anastasia Apafaianu, Natalia Cocoșatu, Adara Constantinescu, Bogdan Gheorghe, Silvia Dumitru, Isabella Ștefănescu, Victor Fifiala, Andreea Mateescu, Dimitrie Bahrin și Petru Ohreac.

Indiferent de vârsta la care se încep lecțiile, pianul are beneficii multiple asupra elevilor. Pe lângă faptul că influențează capacitatea auditivă a viitorilor adulți, pianul ajută la dezvoltarea creierului.

Potrivit studiilor științifice, lecțiile de pian din copilărie ne ajută creierul și auzul să se mențină în formă odată cu înaintarea în vârstă ceea ce înseamnă că anumite boli grave, cum ar fi Alzheimer sau demență, pot fi prevenite.

Instrument muzical nobil al vremurilor de demult și foarte căutat în mediile aristocratice, pianul ajută copiii să asimileze mai rapid noțiunile învățate la școală. Mai mult, pianul stimulează și funcțiile creierului folosite la rezolvarea problemelor de matematică – astfel, copiii care studiază acest instrument vor avea rezultate mult mai bune la științele exacte.

”Efectul Mozart”

În urmă cu mai bine de zece ani, în Statele Unite ale Americii, se discuta foarte mult despre ”efectul Mozart”. Ascultând Mozart și interpretând la pian operele sale, copiii își puteau îmbunătăți abilitățile de raționament spațio-temporale. Potrivit revistei ”Nature”, statul Florida a mers până acolo încât a legiferat ca în creșe să se asculte Mozart în fiecare zi iar guvernatorul Georgiei a convins o companie de discuri să acopere costurile pentru ca fiecare mămică să poată avea în casă o copie după ”Sonata pentru două piane în Do Major”.

Lecțiile de pian ajută copiii și la creșterea încrederii în ei propria persoană și îi ajută pe aceștia să își păstreze o atitudine pozitivă atunci când au anumite probleme și greutăți.

Un alt beneficiu important este dezvoltarea culturii generale. Chiar dacă un copil cântă o perioadă scurtă de timp, efectele vor fi vizibile pe termen lung. În timpul lecțiilor de pian, copiii iau contact cu un alt gen de muzică – cea clasică – și gustul lor pentru muzica de calitate poate fi educat foarte ușor. De asemenea, în timpul lecțiilor de pian, copiii descoperă compozitori celebri și povestirile despre viața și opera acestora îi vor face curioși pe copiii dornici să afle mai multe.

Pe măsură ce se continuă lecțiile de pian, acest instrument ajută foarte mult la concentrare. Astfel, citirea unor partituri, indiferent dacă sunt sau nu complicate, implică atenție sporită și copilul va trebui să interpreteze o notă și un ritm, să traducă totul în mișcarea degetelor pe claviatura pianului, să treacă rapid la următoarea mișcare și să se concentreze pentru a nu greși. Citirea partiturii, înțelegerea muzicii și interpretarea acesteia ajută copilul să gândească creativ, această deprindere fiind utilă mai apoi în toate domeniile și pe tot parcursul vieții.

Potrivit unor cercetători de la Universitatea Konstanz din Germania, ”cortexul responsabil pentru mișcarea mâinii stângi folosită de instrumentiști este mai mare decât în cazul persoanelor care nu cântă la niciun instrument”. Ei au remarcat faptul că valoarea poate fi corelată cu vârsta la care persoana a început să studieze instrumentul respectiv iar acest rezultat a sugerat un fenomen similar pentru alte părți ale corpului.

Lecțiile de pian ajută copiii să se relaxeze

Potrivit doctorului în psihologie Michael Jolkovski, care a studiat efectul muzicii asupra creierului, muzica reduce nivelul stresului și, totodată, este un catalizator social. Lecțiile de pian satisfac nevoia de deconectare de la grijile zilnice, de la temele pentru acasă și fac asta într-un mod plăcut și constructiv. Iar efectele sunt benefice, indiferent de vârsta elevului.

 

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn