Cum poate baletul să ne transforme în lideri?

Indiferent de drumul ales în viață, fie că visăm profesii liberale, funcții de conducere, organizații internaționale sau nu, există un numitor numitor comun ce transformă viitorul adult în lider. Iar acest numitor comun este baletul.

Considerat cel mai mare rege al Franței, Louis XIV (1638-1715), care a domnit timp de 72 de ani – de la vârsta de 5 ani – a fost recunoscut drept un dansator remarcabil, pe lângă calitățile sale de lider militar și politic. De altfel, porecla sa de ”Regele Soarelui” derivă dintr-un rol pe care l-a jucat într-un spectacol de balet de curte creat special pentru el de către maestrul său de muzică Jean-Baptiste Lully. Pe vremea sa, ”dans” însemna balet – acum înseamnă dans clasic – un fel de ”sport” pentru curte și aristocrație, desfășurat și învățat doar în grupuri.

Baletul, de la activitate relaxantă la profesie
Louis a transformat baletul într-o profesie, creând ceea ce este astăzi academia de muzică și dans – Paris Opera și compania sa de balet – în 1966 – astfel încât, pregătirea era posibilă și pentru non-aristocrați. Legenda spune că ”Regele Soare” a luat această decizie atunci când a devenit mult prea gras pentru a dansa. Mai mult decât atât, se spune că a vrut să poată vedea oameni talentați care nu ar fi avut șansa de a fi descoperiți altfel. În consecință, toți termenii de balet sunt în limba franceză, indiferent de țara în care suntem sau de limba vorbită.
Poate că ”Regele Soare” a fost un vizionar și a intuit corect viitorul baletului în lume și beneficiile sale pentru toți cei care îl practică – indiferent că vorbim de balerini de profesie sau nu.
Așa cum a arătat și Louis XIV, încă de la 1700, baletul transformă copiii și adulții în lideri deoarece această activitate pune accent pe concentrare, învățare, repetiții, seriozitate, competiție, comunicare, timp de calitate petrecut cu alți copii sau adulți cu aceleași pasiuni.

1. Baletul ne învață să ne concentrăm. Toate acele piruete nu se întâmplă pur și simplu! Acestea înseamnă ore, zile, luni de muncă, repetiții și concentrare. Pentru a reuși aceste piruete, este recomandat să alegem un loc în sala de repetiții sau pe scenă și să păstrăm ochii pe el. Aceasta este, de fapt, o altă versiune a ”păstrării ochilor și a minții asupra țelului” – exact așa cum fac marii lideri, indiferent de activitatea practicată.

2. Baletul ne învață să facem mai multe lucruri simultan. În balet, picioarele execută anumite mișcări iar brațele, alte mișcări. Exact ca atunci când, la birou, suntem nevoiți să facem mai multe lucruri în același timp – ”multitasking”. Doar că, în balet, învățăm să executăm orice mișcare să arate grațios și să pară că nu am depus niciun efort.

3. Tot baletul ne învață că repetiția și exercițiul duc la măiestrie. Cu alte cuvinte, munca susținută și exercițiile repetate, ce pot părea de modă veche, reprezintă o modalitate eficientă de a deprinde o nouă abilitate în timp. Practica și repetarea șlefuiesc talentul și îl transformă în perfecțiune. Nu există ”scurtături” pentru atingerea acestui obiectiv.

4. Baletul ne dă ocazia să întâlnim oameni din diferite domenii, de diferite categorii sociale și de peste tot din lume. Această activitate minunată laolaltă profesori, doctori, directori, producători de televiziune, avocați, artiști…. francezi, americani, ruși, cubanezi, germani, britanici, austrieci, italieni etc.

5. Baletul ne învață, încă de la cele mai mici vârste, să ne prezentăm. Dar nu într-un mod ostentativ, dramatic, ci cât de poate de natural și grațios. Postura și alinierea învățate și repetate la clasele de balet ajută pe viitor, mai ales în funcții de conducere când adulții trebuie să impună prin prezență, să aibă o înfățișare de ”comandant”. Nu degeaba ”Regele Soare” impunea prin prezență. Poziția bună are un drum lung până la învățare, dar ajută pe viitor și devine ceva firesc, cât se poate de natural. Mai mult, este bine și pentru sănătate.

6. Cu ajutorul baletului, fie că devenim profesioniști sau nu, învățăm să terminăm lucrurile, nu să le lăsăm baltă. Faptul că nu știm rutina, că ne pierdem tiara, că lipsește beat-ul în muzică – nu reprezintă scuze pentru a ne opri la mijlocul drumului. Iar această deprindere ne ajută în viața de adulți, indiferent de activitatea pe care o vom desfășura: directori la companii multinaționale, profesori, medici, avocați, specialiști în marketing, strategi, oameni de comunicare, lideri politici etc.

7. Nu în ultimul rând…., baletul ne mai învață să știm cum să ieșim din scenă sau, în viața de zi cu zi, dintr-o situație. Atunci când suntem pe scenă, la finalul piesei, trebuie să știm să ne executăm corect ieșirea. Exact așa este și în viață! Și de ce ar fi altfel? În orice situație, ieșirea trebuie executată rapid, cu grație, fără efort. Iar în balet este cu atât mai important, deoarece elevii sau balerinii din spate, care încă au mișcări de executat, de pot răni. Firește, acest lucru nu este intenționat. Dar, pentru că nu știm să părăsim rapid scena, putem fi loviți din greșeală. Mai mult, acest lucru dăunează întregii echipe. De altfel, sunt multe de spus despre acest subiect: ieșirea din scenă.

8. Baletul ne învață să purtăm ținute frumoase, elegante, care să ne dea mai multă încredere în noi. O rochie superbă, ciorapi fini, bijuterii delicate, coafuri de excepție și un machiaj de scenă transformă orice fată sau femeie într-o prințesă sau regină. Este valabil și pentru prinți sau regi, care pot purta ținute prețioase. Totuși, până la scenă, în timpul repetițiilor, în studio sau în sala de clasă, prințesele, reginele, prinții și regii pot executa pașii de balet și în pantaloni și tricouri. Important este ca, la sfârșit, să ne merităm aplauzele!

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn