Dansul poate reduce riscul de demență cu 76%

Indiferent de vârstă, este de preferat să prevenim decât să vindecăm. Dacă luăm măsuri încă de la vârste fragede și desfășurăm activități benefice pentru minte, trup și suflet, vom avea rezultatele dorite pe termen mediu și lung.

Fie că dansăm pentru a ne relaxa, ori pentru că suntem dansatori profesioniști, dansul are efecte pozitive asupra corpului și a creierului. Indiferent de tipul de dans, acesta are efecte benefice asupra creierului și poate lupta împotriva unor boli neurologice serioase. De exemplu, dansul poate fi folosit pentru a trata persoanele cu boala Parkinson, o tulburare progresivă a mișcărilor neurologice. Potrivit directorului Centrului de Boli și Afecțiuni ale Bolii Parkinson, din cadrul Centrului Medical Beth din Israel, Prof. Dr. Daniel Tarsy, muzica și dansul au efecte stimulatoare asupra creierului.

Muzica stimulează creierul mai mult decât oricare altă activitate fizică sau mentală

Oamenii de știință au început să se preocupe recent de efectele neurologice ale dansului, când cercetătorii au început să investigheze complexitatea coordonării mentale pe care o presupune dansul. Într-un articol publicat în 2008, în Scientific American Magazine, un neurolog al Universității Columbia a arătat că sincronizarea muzicii și a mișcării prin dans constituie, în esență, ”o plăcere dublă”. Muzica stimulează și ajută la dezvoltarea creierului mai mult decât orice altă activitate fizică sau mentală: rezolvarea jocurilor puzzle, mersul pe jos, practicarea unui sport etc.

Potrivit unor studii realizate de Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, niciunul dintre exercițiile mentale nu pare să îmbunătățească procesele cognitive, așa cum o face dansul. Mai mult decât atât, dansul practicat frecvent poate reduce riscul de demență cu 76% și are efecte uimitoare asupra neuroplasticității creierului. Studiile arată că dansul are ca rezultat dezvoltarea unor rezerve cognitive mai mari sporind complexitatea sinapselor neuronale. Astfel, dansul îmbunătățește calitățile neuronale ale creierului și aduce multiple beneficii, printre care și îmbunătățirea memoriei. Astfel, un studiu publicat în New England Journal of Medicine, în 2003, efectuat de Colegiul de Medicină Albert Einstein, arată că dansul poate îmbunătăți considerabil sănătatea creierului. Studiul a analizat efectul activităților de petrecere a timpului liber asupra riscului de demență la vârstnici. Cercetătorii au analizat efectele a 11 tipuri de actvitate fizică, inclusiv ciclismul, golful, înotul și tenisul, dar au descoperit că doar una dintre activitățile studiate a scăzut riscul de demență asupra partipanților. Această activitate era dansul.

Dansul reduce stresul

Într-un studiu realizat în 2012 de cercetătorii de la North Dakota’s Minot State University, se arată că dansul ajută la reducerea stresului, la creșterea serotoninei și la dezvoltarea unor noi conexiuni neuronale, în special în regiunile implicate în funcția executivă, memoria pe termen lung și orientarea în spațiu.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn