Potrivit studiilor, lecțiile de balet ajută elevii și studenții să-și dezvolte creativitatea și să obțină rezultate mai bune, indiferent dacă studiază arte sau științe exacte. Pentru că beneficiile sunt multiple, baletul transformând viitorul adult în lider, cursurile de balet sunt recomandate tuturor elevilor și studenților.
Datorită multiplelor beneficii oferite, cursurile de balet ar trebui să fie urmate de toți elevii – indiferent dacă, ulterior, vor sau nu performanță. Iar pentru elevii care au aptitudini artistice – muzică, pictură, artă, fotografie, teatru, baletul este cu atât mai indicat. Atunci când există calități artistice, este recomandată explorarea creativității în toate mediile. Astfel, viitorul adult va fi pregătit cu adevărat pentru cariera viitoare, indiferent de domeniul ales.
În cadrul orelor de balet, elevii nu învață doar să danseze. Baletul îi ajută să aibă încredere mai mare în propriile forțe, să comunice, să fie mai răbdători, să ducă o viață sănătoasă și, mai mult decât atât, îi transformă în viitori lideri în viața de adult.
Baletul stimulează creativitatea tinerilor
Altfel spus, orele de dans nu captează neapărat doar esența dansului, ci reprezintă mai mult decât atât. Potrivit unui studiu realizat de North Carolina State University, participarea elevilor la programele de dans îi ajută pe aceștia să-și dezvolte creativitatea, ceea ce îi va ajuta atât la școală, cât și după aceea. Iar astfel de programe sunt recomandate inclusiv celor care studiază științe, tehnologie, inginerie și matematici. De altfel, scopul studiului a fost aflarea exactă a beneficiilor obținute de elevi și studenți în urma cursurilor de dans.
”Am constatat că participanții la studiu consideră că obțin beneficii substanțiale în urma orelor de dans și, în acest context, baletul poate fi văzut ca o structură pentru încurajarea incluziunii și amplificarea creativității, printre altele”, menționează autorii studiului.
Rezultate mai bune la școală
Mai mult decât atât, participanții la studiu au spus că aceste cursuri de dans i-au ajutat și să petreacă timpul în mod plăcut, să socializeze și să se cunoască mai bine. Totodată, și ei remarcă faptul că implicarea lor în dans i-a făcut mai creativi în modul în care au abordat rezolvarea problemelor în sala de clasă ori în laborator. ”De pildă, dansatorii au spus că sunt obișnuiți să lucreze în echipă, ca parte a unui grup, și au simțit că acest lucru îi ajută să se integreze mai bine și să facă față cu brio în abordarea provocărilor școlare”, explică profesorul Fay Cobb Payton, conducătorul studiului.
Dansul, o terapie pentru suflet
Un alt studiu, realizat în 2012 de cercetătorii de la North Dakota’s Minot State University, arată că dansul ajută la reducerea stresului, la creșterea serotoninei și la dezvoltarea unor noi conexiuni neuronale, în special în regiunile implicate în funcția executivă, memoria pe termen lung și orientarea în spațiu. De asemenea, studiile științifice relevă faptul că dansul reduce anxietatea și este o modalitate ideală prin care copiii își pot exprima gândurile, emoțiile, trăirile și, bineînțeles, este și o activitate distractivă. Mișcarea combinată cu muzica de calitate aduce o stare de bună dispoziție, astfel că dansul este recomandat și pentru sănătate. Dansul este și o terapie pentru suflet deoarece ajută la eliminarea tensiunilor emoționale adunate, indiferent de vârstă.
Dansul stimulează și musculatura, ceea ce contribuie astfel la o creștere sănătoasă a copiilor. Nu în ultimul rând, dansul este indicat și în ameliorarea sau prevenirea unor afecțiuni musculare sau articulare.