Plutind pe aripile imaginaţiei, vă aşteaptă o călătorie în paşi de balet printre cele mai frumoase şi mai vestite spectacole. Veţi cunoaşte personaje fermecătoare, poveşti care vă vor ţine cu sufletul la gură şi compozitori care au făcut dintr-un simplu dans de curte un adevărat fenomen în lumea întreagă.
Sperăm să vă facem curioşi nu numai să mergeţi să vedeţi spectacolele puse în scenă, ci poate chiar să vă apucaţi voi înşivă, la îndrumarea unui profesor, să învăţaţi măcar paşii de bază, dacă nu să deveniţi dansatori profesionişti, aplaudaţi la scenă deschisă.
Fie că aţi văzut bucăţi de balet la televizor, fie aţi mers la spectacole sau chiar aţi urmat câteva cursuri, sigur v-aţi întrebat cum şi unde a apărut şi cine au fost cei mai importanţi oameni care i-au modelat istoria.
Ce este baletul?
Baletul este o formă graţioasă de dans care poate spune o poveste, exprima trăirile unui personaj sau reflecta o bucată muzicală. Chiar dacă dansatorii execută mişcări extrem de dificile, cei mai buni dintre ei o fac cu multă naturaleţe şi lejeritate, astfel că ne lasă senzaţia că plutesc. Anumiţi paşi de balet sunt atât de rapizi, că publicul are uneori dificultăţi în a le urmări mişcările.
Pe lângă flexibilitate, un bun balerin are nevoie de disciplină şi foarte mult antrenament. El trebuie să fie capabil să facă în aşa fel încât ridicarea unui picior deasupra capului să pară un gest complet natural. De asemenea, trebuie să aibă ritm şi să înţeleagă muzica. Uneori, pentru a executa perfect anumite mişcări e nevoie de ani întregi de antrenament.
Dacă vrei să devii dansator profesionist, cea mai bună vârstă pentru a te apuca de balet este între 8 şi 10 ani şi trebuie să te antrenezi şi de şase ori pe săptămână. Dacă vrei să faci balet doar pentru a-ţi îmbunătăţi flexibilitatea sau pentru că pur şi simplu îţi place, poţi începe cu doar două lecţii pe săptămână.
Povestea baletului
Istoria baletului începe acum 500 de ani, în Italia, în timpul Renaşterii. În acele vremuri, nobilii italieni îşi distrau oaspeţii importanţi cu concursuri de poezie, muzică, mimă sau dans. Când Caterina de Medici s-a căsătorit cu Henric al II-lea şi a devenit regina Franţei, baletul a pătruns şi la curtea franceză.
Cu timpul, baletul a devenit atât de popular încât şi faimosul rege Ludovic al XIV-lea – supranumit şi Regele Soare – a dansat în câteva spectacole. El a înfiinţat Academia Regală de Balet. Treptat, la curtea franceză au fost angajaţi dansatori profesionişti de balet.
Pe vremea aceea, femeilor nu le era permis să danseze în spectacole de balet. Rolurile feminine erau interpretate tot de bărbaţi deghizaţi. Printre primele femei care au făcut balet s-a numărat Maria Camargo. La început, dansatorii purtau măşti, costume de brocart şi pantofi cu toc. Ea a considerat însă că hainele purtate de femei îngreunau mişcările, astfel că a scurtat fustele şi a purtat pantofi cu talpa plata pentru a putea executa săriturile.
La sfârşitul anilor 1700, lumea dansului a trecut printr-o serie de schimbări datorate în special coregrafului Jean-Georges Noverre. El era de părere că dansul ar trebui să fie mai mult decât nişte mişcări plăcute vederii, şi să spună o poveste. El i-a învăţat pe dansatori să-şi folosească mimica şi expresiile faciale.
Era romantică a baletului a început în 1832, odată cu punerea în scenă a spectacolului „La Sylphide”. Femeile au început să joace roluri importante şi să danseze pe vârfuri în pantofi care poartă numele de poante. Numărul de paşi a crescut, iar mişcările au devenit mai expresive. Chiar şi subiectele abordate au fost schimbate. Astfel, în loc de poveşti despre eroi şi mituri, s-au folosit poveşti despre zâne şi legende populare.
La mijlocul secolului al XIX-lea, baletul era foarte popular în Rusia. O mulţime de coregrafi şi dansatori francezi, inclusiv Marius Petipa au mers acolo pentru a lucra. El este considerat creatorul baletului clasic.
Epoca modernă a baletului a început în 1900, când rusul Serghei Diaghilev s-a mutat la Paris. În 1911 şi-a format propria companie de balet.
În secolul XX, baletul a cucerit lumea întreagă, iar în prezent aproape fiecare ţară are propria şcoală de balet.
Sperăm că v-am făcut curioşi să aflaţi mai multe despre lumea fascinantă a baletului. Vă lăsăm în compania unor poveşti uluitoare şi vă urăm lectură plăcută!