Echipamentul pentru lecțiile de balet

Deși studiourile de balet nu impun un „dress code” participanților la primele lecții, în arta baletului, un începător ar trebui să evite purtarea pantalonului clasic de trening. Într-adevăr, un pantalon de trening oferă confort și lejeritate în majoritatea sporturilor, însă pașii și mișcările de balet pot fi puternic incomodate. De asemenea, și tricoul clasic de bumbac poate stânjeni ridicările ample ale brațelor sau rotirile de trunchi.

Astfel, echiparea corespunzătoare pentru lecțiile de balet ar trebui să constea într-un body, o pereche de colanți (sau o fustiță pentru balet).

Body-ul este un costum cu slip integrat, inventat de Jules Leotard, faimos acrobat al Franței, care oferă, grație design-ului său, acoperirea optimă a trunchiului și nu stânjezește mișcările picioarelor. Leotardul pentru balet poate avea mâneci lungi (fiind purtat în special în gimnastică), mâneci medii sau poate fi fără mâneci – tip maieu. Leotardul este din material elastic

Încălțămintea pentru balet – alegerea balerinilor

Deși aproape oricine cunoaște forma standard a unui pantof – balerin, odată puși în situația concretă de a-ți alege perechea potrivită, mulți începători se simt neajutorați și cumpără, la întâmplare, primii balerini pe care îi găsesc în magazin.

Karen Kain, director artistic la „The National Ballet Canada”, recomandă 4 pași simpli, ușor de urmat în alegerea primei perechi de balerini:

1. Asigurați-vă că vă vin bine !

Balerinii sunt construiți astfel încât să îmbunătățească mișcările de dans și să protejeze în același timp piciorul și glezna. Este larg răspândită ideea conform căreia pantoful de balet trebuie „să vină ca o mănușă” pe picior, însă aveți grijă să nu cumpărați o mărime prea mică.

Într-adevăr, pantoful de balet trebuie să se muleze bine pe picior, însă în momentul în care vă ridicați pe vârful piciorului, degetele trebuie să aibă suficient loc încât să poată fi mișcate ușor. În cazul în care degetele se strâng puternic, îndoindu-se, când încercați să vă ridicați pe vârfuri, atunci mărimea vă este prea mică. Dacă oscilați între două mărimi, de obicei este recomandat să alegeți mărimea puțin mai mare.

2. Atenție la material !

Pantofii de balet, sau balerinii, în limbaj popular, pot fi din piele sau din pânză. În timp ce unii vânzători v-ar putea recomanda să cumpărați materialul care este cel mai confortabil, trebuie să aveți în vedere tipul de podea pe care dansați. Astfel, o podea de lemn este potrivită lucrului cu pantofi din piele, iar balerinii din pânză sunt recomandați în cazul podelelor de vinyl.

Pantoful de balet din piele naturală este în mod evident mai scump decât cel din pânză și durează mai mult timp. În schimb, balerinii din pânză sunt mai ușor de întreținut, putând fi spălați direct în mașina de spălat, în timp ce pielea se curăță prin tamponări ușoare cu o cârpă umedă și puțin detergent blând.

3. Observați tipul de talpă !

Pantofii de balet pot avea talpă întreagă sau compusă din două părți (o parte la vârful piciorului și o parte la călcâi). Pantofii balerini cu talpă întreagă se aseamănă foarte mult cu balerinii cu pointe (vârf de lemn integrat în pantof care ajută dansatorul să-și mențină echilibrul pe vârful degetelor o perioadă îndelungată).

Doar dansatorii de balet experimentați își pot menține echilibrul în vârful degetelor picioarelor fiind încălțați doar cu balerini standard, cu talpă întreagă. Începătorii își pot leza piciorul dacă execută nesupravegheați această postură.

Unele execuții și mișcări care presupun ridicări pe vârful picioarelor (nu pe vârful degetelor picioarelor, atenție !) pot fi executate cel mai ușor folosind balerini cu talpa fragmentată care asigură flexibilitatea dorită labei piciorului. Pentru un începător care execută pașii de bază în balet nu ar trebui să conteze prea mult talpa, încât ambele variante asigură același confort necesar exercițiilor elementare.

4. Verificați prinderea pantofului de picior !

Cei mai mulți pantofi de balet se vând fără elasticul de prindere și fixare pe picior, pentru a lăsa fiecare dansator să coase elasticul în funcție de fizionomia piciorului său. De regulă, prinderea elasticului depinde de arcuirea boltei piciorului.

Există însă și varianta cumpărării unui pantof de balet cu elasticele cusute provizoriu, dar și în acest caz sunt necesare modificări în funcție de fizionomia piciorului.

Începând cu stagiunea 2014-2015, Școala Ballet Art propune o vestimentație unică pentru toți elevii. Culoarea va identifica anul de studiu. Această vestimentație este valabilă cu data de 1 octombrie.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn