Născut în Riga, Letonia, în 1948, Mikhail Baryshnikov este unul dintre cei mai mari balerini ai tuturor timpurilor. A început să studieze baletul din adolescență, iar la 16 ani învăța deja la prestigiosul Institut Coregrafic Vaganova. În 1967, balerinul rus debuta în „Giselle” cu Baletul Kirov din Leningrad (în prezent, cunoscut sub numele de Mariinsky) , iar apoi a început să câștige medalii de aur la competiții internaționale de prestigiu.
Mikhail Baryshnikov (interviu Ziarul Metropolis, 2017):
Mama era o femeie simplă şi foarte modestă, însă o fiinţă extraordinară, fascinată de cultură în general. În Rusia postbelică, unde apele erau încă tulburi, acest om minunat era deschis faţă de orice tip de artă. O interesa să vadă o sută de oameni cântând pe plajă sau orice spectacol de teatru, chiar dacă era în limba letonă, şi mă lua şi pe mine cu ea, pentru că nu putea să mă lase singur acasă. Iar eu o rugam să-mi explice ce se întâmplă pe scenă, vorbeam prea tare în sala de teatru, ruşii se uitau la mine şi eu nu înţelegeam de ce! Mă ducea la operă, la concerte ale Filarmonicii şi într-o zi am ajuns la balet. Nu era un simplu spectacol, era un spectacol în care dansau copii alături de adulţi, pe scenă, în decor… A fost ca un cutremur pentru mine. A fost o experienţă extraordinară să văd cum toate artele se combină într-o clipă. Şi i-am zis mamei că vreau să fiu şi eu ca ei. Iar la grădiniţă dansam. Făceam dansuri populare şi îmi plăcea la nebunie. Am aflat apoi că există şcoli speciale la care trebuie să mergi ca să ajungi profesionist. Fără să ştie mama şi tata, m-am dus la o audiţie. Apoi m-am întors acasă şi i-am anunţat că eu o să merg la o şcoală de balet şi coregrafie. Acesta a fost începutul carierei mele de dansator.
La sfârșitul anilor ’60 era deja unul dintre cei mai cunoscuți balerini ai Rusiei, publicul admirându-i calitățile ce-l consacraseră: tehnica sa excepțională ce transforma orice mișcare într-o formă perfectă și expresivitatea sa emoțională a interpretărilor sale. Iar această calitate l-a și ajutat, ulterior, să fie la fel de bun ca actor.
Mikhail Baryshnikov:
Dansul reprezintă mișcare, cucerirea spațiului, dialogul cu spațiul și timpul pentru că aceasta este complexitatea sa.
Potrivit Baryshnikov Arts Center, în 1975, Baryshnikov pleacă la New York. După American Ballet Theatre (ABT), peste 3 ani, se alătură companiei New York City Ballet, unde lucrează cu nume mari ca George Balanchine și Jerome Robbins. Un an mai târziu, în 1979, Baryshnikov este numit director artistic al ABT unde, în următorii zece ani, va introduce noi generații de dansatori și coregrafi.
În perioada 1990-2002, Baryshnikov a fost director și balerin în cadrul proiectului White Oak Dance Project. Alături de coregraful Mark Morris, Mikhail Baryshnikov a pus bazele extinderii repertoriului și vizibilității dansului modern american. Ca actor, balerinul rus a fost prezent atât pe Broadway, cât și în televiziune și cinematografie, fiind nominalizat și premiat pentru contribuția adusă multor producții cinematografice și de televiziune.
Mikhail Baryshnikov:
Nu încerc să dansez mai bine decât toți ceilalți. Tot ce încerc este să dansez mai bine decât mine însumi.
„Actor, dansator, fotograf, ființă umană, tată, soț…” așa se descria Mikhail Baryshnikov într-un interviu pentru Vanity Fair, prin 2016. Un artist căruia îi place să îmbine artele, să-și depășească limitele, să clădească lucruri de la zero, bucurându-se parcă de un rezervor de energie inepuizabil, se aseamănă cu Baronul Munchausen, după cum spune el însuși. Pe de altă parte, tot el spune că minte atunci când să interviuri pentru reviste…
Asemănat cu balerini celebri precum Vaslav Nijinski sau Rudolf Nureyev, Mikhail Baryshnikov se teme de banal… Poate că de aceea, nu s-a limitat doar la baletul clasic și a surprins o întreagă lume cu apariții neobișnuite, imprevizibile, care i-au adus și mai multă faimă, precum rolul său din serialul Sex and the City, lucru care ulterior a atras filantropiști pentru organizația lui non-profit, Centrul de Arte Baryshnikov din New York, pe care l-a fondat în 2005.
Centrul de Arte Baryshnikov seamănă cu un spațiu de întâlnire pentru muzică, dans, teatru, film, arte vizuale.
Mikhail Baryshnikov:
Este foarte important pentru mine să pot să ajut tinerii din întreaga lume. Nu există graniţă în arte.