”Spărgătorul de Nuci”, un spectacol superb pentru toate vârstele

Știați că prima producție a celebrului spectacol de balet ”Spărgătorul de Nuci” a fost un eșec total? Deși Țarul Alexandru III a fost fascinat de spectacol, criticii și audiența nu s-au arătat deloc încântați de spectacolul ce urma să devină tradiție pentru Sărbătorile de Crăciun, cândva, peste … 100 de ani!

Ei bine, în urmă cu 100 de ani, când ”Spărgătorul de Nuci” a fost prezentat pentru prima oară pe scena Teatrului Mayinski din St. Petersburg, Rusia, celebrul spectacol nu a avut succes nici la critici, nici la audiență. Singurul care a fost încântat de spectacolul de balet, prezentat în decembrie 1892, a fost Țarul Alexandru III. Treptat, însă, ”Spărgătorul de Nuci” a început să capete popularitate cu spectacolele ulterioare, în special în Statele Unite ale Americii.

Pentru prima oară peste hotare, în 1944, spectacolul a fost pus în scenă de San Francisco Opera Ballet, iar cel care a adus un nou suflu ”Spărgătorului de Nuci” a fost George Balanchine, cel care a schimbat câteva personaje.

Abia în 1954, New York City Ballet a popularizat spectacolul, iar spre sfârșitul anilor 60′, ”Spărgătorul de Nuci” a devenit nu doar celebru, ci și o tradiție de Sărbătorile de Crăciun, în special în America de Nord. De altfel, celebrul spectacol generează 40% din vânzările anuale de bilete pentru marile companii americane de balet. Pus în scenă de nenumărate ori în decursul anilor, cele mai multe versiuni de astăzi ale ”Spărgătorului de Nuci” sunt bazate pe ideea originală și vizionară a lui George Balanchine.

Cum a apărut ”Spărgătorul de Nuci”?

Celebrul compozitor rus, Piotr Ilici Tchaikovsky, a fost rugat de către coregraful Marius Petipa să compună muzică pentru un spectacol de balet, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffman ” Spărgătorul de Nuci și Regele Șoarecilor”. Tchaikovsky și Petipa lucraseră împreună la un alt spectacol clasic de balet, ”Frumoasa Adormită”.

Deși nu a avut succes în Rusia, ci ani mai târziu peste hotare, cele 20 de minute, extrase de Tchaikovsky din opera originală, s-au bucurat de aprecierea publicului și a criticilor. De altfel, muzica libretului ”Spărgătorul de nuci” l-a ajutat pe Tchaikovsky să devină celebru.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn