Elevele Academiei de Dans Ballet Art vor pune în scenă, luni 11 iunie, spectacolul de balet Atelier Albă ca Zăpada. Pentru ca totul să iasă perfect, cursantele au fost pregătite de profesorii lor: Iolanda Petrescu, Oana Stoian, Corina Andreica, Nicoleta Neculai, Levente Szasz și Ana Ionescu. Spectacolul va avea loc la Sala Pictură a Teatrului Național București, începând cu ora 14:00. Pentru a vă introduce în atmosfera magică a baletului Atelier Albă ca Zăpada vă invităm să redescoperiți povestea îndrăgitului personaj al Fraților Grimm.
Albă ca zăpada este unul dintre cele mai cunoscute și iubite basme ale Fraților Grimm. Prima versiune a fost publicată în 1812, iar versiunea finală în 1854. De atunci, povestea Fraților Grimm a inspirat numeroase filme și spectacole de teatru și balet. Cea mai cunoscută versiune animată îi aparține lui Walt Disney care a asigurat notorietatea poveștii. În 1937, Disney a modificat denumirea basmului în Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Baletul Albă ca zăpada are la bază povestea originală a Fraților Grimm. Din spectacol nu lipsesc Albă ca Zăpada, mama vitregă, cei șapte pitici și prințul, precum și obiectele magice: mărul otrăvit, oglinda fermecată.
Baletul original, Le Miroir Magique este un balet feerie în patru acte și șapte scene. Prima coregrafie a baletului a fost realizată de Marius Petipa, cu muzica lui Arseny Koreshchenko și a avut premiera în februarie 1903 la Teatrul Imperial Mariinsky din St. Petrersburg. Baletul creat de Marius Petipa avea la bază poveste Fraților Grimm și un poem de Alexander Pushkin.
Marius Petipa (1818 – 1910) a fost un dansator și coregraf rus, considerat unul dintre cei mai influenți coregrafi din istoria baletului. A avut o carieră îndelungată de Premier maitre de ballet ( maestru de balet) la Teatrul Imperial din St. Petersburg. Printre cele mai cunoscute balete a căror coregrafie a fost realizată de el se numără: Don Quijote, Frumoasa Adormită, Spărgătorul de nuci, Copelia, La Fille Mal Gardee.
Care este povestea Albei ca Zăpada?
A fost o dată o regină care își dorea cel mai mult și mai mult să aibă o fiică frumoasă cu pielea albă ca zăpada, buzele roșii ca sângele și părul negru ca abanosul. După un timp, regina a născut o fetiță foarte frumoasă pe care a botezat-o Albă ca Zăpada. Mama fetiței a murit la puțin timp după naștere, iar regele, tatăl Albei ca Zăpada, s-a recăsătorit cu o femeie frumoasă, dar foarte rea. Noua regină avea o oglindă magică pe care o întreba în fiecare dimineață: ”Oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă din țară?”, iar oglinda îi răspundea de fiecare dată că ea, regina, este cea mai frumoasă. Acest lucru s-a schimbat când Albă ca Zăpada a crescut și a devenit cea mai frumoasă din întregul regat. Regina, înfuriată că este altcineva mai frumoasă decât ea, i-a ordonat unui vânător să o ducă pe prințesă în pădure și să o omoare. Vânătorul nu a putut să își îndeplinească misiunea și a lăsat-o pe Albă ca Zăpada să rătăcească singură prin pădurea întunecată. Fata a găsit o căsuță în care a intrat pentru a se odihni și a descoperit că locuința aparținea unor pitici. Înduioșați de povestea tristă a prințesei, cei șapte pitici au acceptat ca Albă ca Zăpada să locuiască cu ei și să aibă grijă de căminul lor.
Între timp, regina convinsă că a scăpat de prințesă, a întrebat din nou oglinda cine este cea mai frumoasă, dar răspunsul a fost desigur, Albă ca Zăpada. Înfuriată, regina a creat un plan pentru a scăpa definitiv de prințesă. S-a transformat în soția unui fermier și i-a oferit, fetei un măr jumătate roșu, jumătate verde, otrăvit din care Albă ca Zăpada a mușcat. Aceasta a leșinat, dar a fost salvată de un prinț care a descoperit mărul otrăvit.
Vă așteptăm luni, 11 iunie de la ora 14:00 să pătrundem în lumea de basm și magie din spectacolul de balet original, Atelier Albă ca Zăpada și să ne bucurăm împreună de povești și de balet.