Spectacol de balet Baiadera

Cartea cuprinde spectacole de balet repovestite pentru copii și o poţi cumpăra de la Opera Română din Bucureşti.

Spectacol de balet Baiadera

Cele câteva lumânări care abia mai pâlpâiau în templu desenau umbre tainice pe ziduri. Baiadera Nikia, cea mai frumoasă şi mai elegantă dintre dansatoare, veni în grabă să aprindă focul sacru. După una dintre coloane apăru războinicul Solor care o iubea în secret. Cei doi îşi jurară iubire veşnică.

Dar, de undeva din întuneric erau urmăriţi de Marele Brahman, cel care, la rândului lui, spera la inima Nikiei.

Mai marele locului, Rajahul, îl aprecia pe Solor pentru faptele lui de vitejie şi, deşi nu era de rang nobil, îl considera demn de-a i-o da de soţie chiar pe fiica lui, Gazmatti. Deşi onorat de propunere, Solor şovăi. Gazmatti era nespus de frumoasă, dar nu putea trece peste iubirea pe care i-o purta baiaderei.

Furios, Rajahul îl ameninţă pe Solor: ori acceptă căsătoria, ori va fi ucis. Războinicul se vede atunci nevoit să renunţe la draga lui Nikia şi se pregăteşte de ceremonia nupţială care urma să aibă loc a doua zi.

Deşi planul tatălui său dăduse roade, Gazmatti n-are linişte. Ştie că, atâta timp cât baiadera va fi în viaţă, ea nu va avea parte de iubirea lui Solor, chiar de-i va fi soţ. Aşa că pune la cale un şiretlic. Cere să-i fie adusă Nikia, sub pretextul că vrea ca aceasta să-i danseze la nuntă. Nikia, care nici nu bănuia cine urma să fie mire, acceptă cu bucurie invitaţia fiicei Rajahului. Dar, când Gazmatti îi arată portretul celui pe care-l va lua de soţ, i se face rău. Nu-i vine să creadă că cel care cu câteva zile în urmă îi jurase credinţă veşnică urma să ia pe altcineva de soţie! Ca s-o îmbuneze, Gazmatti îi propune un târg: îi va oferi un cufăr plin cu bijuterii, cu condiţia ca Nikia să părăsească palatul. Dar Nikia nici nu vrea să audă. Ea nu-şi va vinde iubirea. Ba mai mult, va dansa la nunta iubitului ei Solor.

A doua zi, o petrecere somptuoasă este dată la palat. Invitaţi de seamă iau parte la uniunea fiicei Rajahului cu războinicul Solor. Mesele abia rezistă sub greutatea celor mai alese bucate preparate de bucătari pricepuţi. Toţi se veselesc şi închină un pocal în cinstea mirilor. Toţi, mai puţin frumoasa baiaderă care-şi simţea sufletul sfâşiat de durere. Cu toate astea, ea pregătise un dans special.

Se face linişte. Baiadera păşeşte uşor spre centrul sălii de bal. Poartă cu ea un coş cu flori. Începe dansul. Atât de graţioasă este în mişcări, că toate conversaţiile încetează şi toţi ochii sunt îndreptaţi către ea.

Cei care cunoşteau povestea de iubire curmată prea devreme, şi-au putut da seama că dansul Nikiei nu era altceva decât o declaraţie de dragoste pentru dragul ei Solor. O ultimă declaraţie de dragoste, căci din coşul cu flori iese un şarpe veninos care o muşcă mortal.

Repede Marele Brahman îi oferă un medicament care s-o salveze de la moarte, cu condiţia ca ea să-l ia de bărbat. Dar Nikia preferă să moară decât să se căsătorească cu un om pe care nu-l iubeşte.

În câteva minute, veninul îşi făcu efectul, iar baiadera rămase fără suflare.

Cuprins de remuşcări, Solor nu avu parte de o căsnicie fericită alături de Gazmatti. În fiecare zi avea vedenii cu Nikia. De data asta, se făcea că baiadera dansă în faţa lui şi-i întinse o eşarfă. Solor o apucă, trage de ea, iar palatul se prăbuşeşte peste el, aducându-l în lumea umbrelor, alături de draga lui baiaderă.