Spectacol de balet Lacul lebedelor 2

Cartea cuprinde spectacole de balet repovestite pentru copii și o poţi cumpăra de la Opera Română din Bucureşti.

Spectacol de balet Lacul lebedelor 2

A fost odată ca niciodată o prinţesă nespus de frumoasă pe nume Odette. Într-o zi de vară, ea şi-a luat întreaga suită şi-a ieşit să culeagă flori pe pajiştea de lângă palat. Dar din umbră pândea Rothbart, spiritul malefic care abia aştepta să pună mâna pe ea. Prinţesa strânse un bucheţel de albăstrele şi maci îl aşeză în poală şi-l legă cu una dintre panglicile azurii de la pălărie. De nicăieri, apăru Rothbart, într-un nor de fum şi, dintr-o simplă privire, le transformă pe fete în lebede. Blestemul nu va putea fi dezlegat decât dacă un prinţ va jura iubire uneia dintre lebede. Se spune că părinţii fetelor au plâns cu-atâta amărăciune, că lacrimile lor au format un lac.

Supuşii împărăţiei vecine nu mai pridideau cu pregătirile pentru majoratul prinţului Siegfried. Împărăteasa îl anunţă că a cam venit timpul însurătorii, fapt pentru care la petrecere vor fi invitate prinţese din toate colţurile lumii. Fiecare dintre acestea visa în secret să fie aleasa, însă prinţului nu i-a picat niciuna cu tronc, iar el ţinea morţiş să se căsătorească din dragoste.

Când petrecerea a luat final, Siegfried se retrage în singurătate, admirând un stol de lebede de pe lac. Dar minune! La miezul nopţii, lebedele îşi recapătă înfăţişarea umană şi încep să danseze. Prinţul este fermecat de graţia acestora şi, în special, de frumuseţea Odettei. Se îndrăgosteşte pe loc, îi jură credinţă şi o invită a doua zi la palat ca s-o prezinte drept logodnica sa. Dar Rothbart trăsese cu urechea şi urzeşte un plan.

Bucurie mare la împărăţie datorită anunţului prinţului. Împăratul porunceşte să se dea o petrecere ca-n basme pentru ca unicul său fiu s-arate lumii întregi aleasa inimii. În sala de bal îşi face apariţia o tânără care semăna leit cu Odette, îmbrăcată în negru. Dar ea era fiica lui Rothbart şi, dacă te uitai cu atenţie, parcă vedeai o licărire diavolească în ochii ei. Siegfried o prezintă drept aleasa sa.

Odette urmăreşte întreaga scenă de la fereastra palatului şi se întristează. Soarta ei era pecetluită pe vecie. Cuprinsă de durere, tânăra se sinucide aruncându-se în lac. Siegried regretă amarnic greşeala, îşi dă seama că viaţa fără dulcea lui Odette nu are sens şi îşi pune capăt zilelor în acelaşi mod.

Muzica: P. I. Ceaikovsky

Coregrafia: Marius Petipa şi Lev Ivanov

Libretul: Vladimir Berghicev şi V. Ghelzer

Premiera: 1895, Balşoi Teatr, Moscova

Ce nu ştiaţi despre „Lacul lebedelor”

Este primul balet al lui Ceaikovsky.

Libretul a fost scris după o legendă germană şi a tot fost rescris, astfel că există mai multe finaluri.

Primele reprezentaţii nu s-au bucurat deloc de succes pe de o parte din cauza coregrafiei mediocre a lui Julius Reisigner, iar pe de alta din cauza faptului că publicul nu era încă pregătit cu stilul simfonic al unei muzici pentru balet.