7 spectacole de balet de neratat

Elevii Ballet Art se pregătesc cu entuziasm în sala de dans și așteaptă cu emoție să vină în luna decembrie în fața părinților și bunicilor cu o nouă producție care să îi încânte și să îi captiveze. Până atunci ne-am gândit că v-ar plăcea să ne aducem aminte de cele mai frumoase spectacole de balet, apreciate de public și dansate pe cele mai mari scene ale lumii.

1. Lacul lebedelor
Cel mai emoționant și mai cunoscut balet clasic, ”Lacul lebedelor” a fost compus de către Piotr Ilich Tchaikovski. Acesta spune o poveste fascinantă despre dragoste, trădare și triumful binelui asupra răului. Odette, o tânără fată este păcălită de o vrăjitoare rea, Odile. O vrajă malefică o condamnă să fie lebădă în timpul zilei și să redevină om numai noaptea. Odette este regina lebedelor și cea mai frumoasă dintre ele. Pentru a rupe vraja și a se salva trebuie să determine un tânăr să se îndrăgostească de ea. Tutu-urile purtate de Odette și Odile sunt două dintre costumele iconice pentru baletul clasic.
În prezent ”Lacul Lebedelor este unul dintre cele mai captivante și mai populare spectacole de balet care inspiră artiști și regizori. Costumele realizate pentru filmul ”Lebada neagră” au fost realizate de Laura și Kate Mulleavy, fondatoarele casei Rodarte.

2. Spărgătorul de nuci
Acest balet clasic compus de Tchaikovski este cel mai dansat spectacol de balet. Spectacolul clasic, ”Spărgătorul de nuci” a fost dansat și de elevii Ballet Art pe scena Operei Comice, spre încântarea publicului și părinților micuțelor balerine în spectacolul tradițional de Crăciun de anul trecut.
Cu toate că inițial nu a avut succes, George Balanchine este cel care i-a adus notorietatea. Dansat în mod tradițional în luna decembrie, spectacolul spune povestea unei tinere fete și călătoria ei magică alături de un ”Spărgător de nuci” din Ajunul Crăciunului până în dimineața primei zile de Crăciun.
Atmosfera de basm este completată de costumele foarte frumoase și de dansul impresionant al balerinilor. Compania New York City Ballet deține unele dintre cele mai spectaculoase costume de balet. În fiecare an colaborează cu designeri de modă celebri pentru realizarea costumelor, fiecare dintre ele fiind o operă de artă în sine. Printre creatorii renumiți se numără Carolina Herrera, Sarah Burton, Mary Katrantzou și Valentino.

3. Giselle
Dansat pentru prima dată la jumătatea anilor 1800, cel mai cunoscut balet romantic spune povestea unei tinere, Giselle, care se îndrăgostește de un nobil deja logodit. Cu toate că finalul este unul trist, ”Giselle” este unul dintre cele mai elegante și grațioase spectacole. Spectacolul ”Giselle” a fost pus în scenă de elevii talentați ai Academiei de dans Ballet Art în luna iunie. Talentatele balerine ne-au cucerit cu o abordare unică a celebrului spectacol dansat pe scena Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale” din București.
Actul II este un ”ballet blanc”, adică balerinele și corpul de balet sunt îmbrăcate în alb, cu fuste clopot delicate. O îmbinare perfectă între o poveste memorabilă, emoționantă și o coregrafie extraordinară, ”Giselle” este unul dintre cele mai frumoase spectacole. Interpretarea balerinei Alina Cojocaru în spectacolul ”Giselle” din 2001 s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

4. Frumoasa din Pădurea Adormită
Muzica baletului este compusă de Pyotr Tchaikovsky, iar spectacolul spune povestea Aurorei, prințesa ce a fost blestemată de zâna rea, Carabosse, să moară în ziua în care împlinește 16 ani. Din fericire, Zâna Liliacului schimbă blestemul, astfel încât Aurora este condamnată să doarmă 100 de ani până când un prinț o va trezi.
Pentru spectacolul pus în scenă la American Ballet Theatre decorul a fost creat în ateliere din Milano, Torino și Veneția. Iar costumele au fost create în nuanțe puternice de roșu și portocaliu cu detalii precum nasturi aplicați, mărgele și panglici. Costumul purtat de Regină în Actul III a fost realizat din 9 metri de brocart auriu fiind o apariție impresionantă și spectaculoasă.

5. Aventurile lui Alice în Țara Minunilor
Elevele Ballet Art ne-au încântat cu o abordare originală a îndrăgitului balet, ”Allice în Țara Minunilor” în luna decembrie 2016 pe scena Operei Comice. Baletul a fost parte din spectacolele Ballet Art de sărbători devenite deja tradiție.
Spectacolul pus în scenă de Christopher Wheeldon în 2011 este o explozie de culoare, magie și inventivitate cu o coregrafie sofisticată. Decorurile atent realizate au fost concepute pentru a reda lumea fantastică din Wonderland. Personajele celebre din poveste, Regina, Pălărierul Nebun și Pisica de Cheshire au costume impresionante cu un design modern care să completeze perfect acest baletul contemporan cu un vizual de neratat.

6. Romeo și Julieta
Spectacolul de balet ”Romeo și Julieta” are la bază povestea de dragoste dintre cei doi tineri, membri a două familii rivale. În acest spectacol emoționant și intens sunt utilizate decoruri spectaculoase și costume speciale pentru a recrea atmosfera din Verona acelor timpuri.
Compania de balet Royal Ballet are peste 500 de costume pentru ”Romeo și Julieta”, cele mai vechi dintre ele datând de la premiera din 1965 cu Margot Fonteyn și Rudolf Nureyev. O parte dintre cele mai frumoase costume s-au regăsit într-o expoziție a costumelor de colecție de la Royal Ballet.

7. Don Quijote
Luna aceasta, elevii Ballet Art au început un nou curs de dans de caractere. Unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet din această categorie este ”Don Quijote”.
Celebrul personaj cititor neobosit de romane cavalerești se hotărăște să plece în căutarea aventurilor alături de Sancho Panza, scutierul său. Dansul de caractere îi transpune pe spectatori într-o piață din Barcelona. Bucuria și frumusețea baletului este completată de costumele inspirate din cele tradiționale spaniole și cele pentru flamenco.

Baletul este mai mult decât tehnică impecabil, este emoție și pasiune, inspirație, dăruirea și talentul balerinilor și coregrafilor. Fiecare spectacol de balet îi îmbogățește spiritual și emoțional pe cei care îl vizionează și îi inspiră să viseze, să descopere noi dansuri și povești sau să își urmeze pasiunea pentru balet și muzică.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn