Cei mai cunoscuți balerini ai tuturor timpurilor

Dansul este una dintre cele mai libere forme de expresie artistică, baletul fiind probabil cea mai elegantă. Vă prezentăm șapte dintre cei mai importanți dansatori ce au marcat istoria baletului sau care prin talentul lor deja recunoscut s-au impus în dansul contemporan. Balerini celebri ce au evoluat de-a lungul timpului pe cele mai importante scene din lume și au încântat publicul de pretutindeni.

Vaslav Nijinsky (1890 – 1950)

Vaslav Nijinsky, balerin și coregraf rus este considerat a fi unul dintre cei mai importanți dansatori de la începutul secolului XX. Avea abilitatea de a dansa en pointe, lucru destul de rar în rândul balerinilor. A avut spectacole alături de legendara balerină Anna Pavlova și a fost unul dintre fondatorii Royal Academy of Dancing din Londra. S-a retras în 1919, după ce a fost diagnosticat cu schizofrenie. Ultimii ani din viață și i-a petrecut în spitale de pshiatrie și aziluri.

Rufolf Nureyev(1938 – 1993)

Rudolf Khametovich Nureyev, balerin rus, a fost unul dintre cei mai apreciați dansatori ai secolului XX. A început studiul baletului târziu, la 17 ani, dar imediat după absolvire a devenit membru al Baletului Kirolov. Cariera sa a evoluat rapid, recunoașterea internațională s-a produs în1961, când a fost invitat să danseze la Paris și tot în acea perioadă, la invitația balerinei Margot Fonteyn, a început să danseze pentru Royal Ballet la Londra. Acesta a fost momentul în care a decis să nu se mai întoarcă în Uniunea Sovietică.În ultimii ani ai vieții sale a fost director alBaletului Operei din Paris. A fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare și în 1992, ministrul francez al culturii i-a acordat cea mai înaltă distincție franceză din domeniul artistic: Commandeur des Arts et des Lettres. În anii `80, Rudolf Nureyev, s-a îmbolnăvit de SIDA și a murit la Paris în 1993.

Erik Bruhn (1928 -1986)

Erik Bruhn, balerin danez, a început să daneze la Baletul Regal Danez, încă de la vârsta de nouă ani. În 1949 s-a alăturatNew York City Ballet, alături de care a avut numeroase spectacole. De-a lungul bogatei sale cariere, a colaborat cu cele mai importante companii de balet: Baletul Național Canadian., Baletul Operei din Paris, Royall Ballet din Londra, New York City Ballet. Eleganța, sensibilitatea și tehnica impecabilă, i-au asigurat celebritatea în spectacole precum: Giselle, La Sylphide, Coppéliași Lacul Lebedelor. În 1961, l-a cunoscut pe cel ce i-a devenit prieten și partener de viață, balerinul rus, Rudolf Nureyev.

Mikhail Baryshnikov (n. 1948)

Mikhail Nikolayevich Baryshnikov, este un dansator, coregraf și actor american, născut în Lituania. Considerat,a fi alături de Rudolf Nureyev, unul dintre cei mai mari balerini ai tuturor timpurilor, a început să practice baletul încurajat de mama sa. Unul dintre cei mai influenți dansatori contemporani, Baryshnikov a fost membru al Baletului Național din Canada, al American Ballet Theatreși New York City Ballet.În 1974 a cerut azil politic în Toronto și a aderat la Royal Ballet Winnipeg. Printre rolurile sale memorabile se număr: Spărgătorul de Nuci,Push Comes to Shove și Don Quijote. Baryshnikov a înființat White Oak Dance Project, cu scopul de a crea opera originale pentru dansatorii în vârstă. În 2000 a câștigat premiul John F.Kennedy Center, iar în 2003, Prix Benois de la Dense pentru întreaga carieră. Cel mai recent proiect al său este Baryshnikov Arts Center, un centru dedicate artiștilor independenți, cu sediul la New York. Între 2003 și 2004Mikhail Baryshnikov a avut și o apariție memorabilă în serialul de televiziune Sex and the City.

Roberto Bolle (n. 1975)

Roberto Bolle este un dansator italian, colaborator al celor mai importante ansambluri de balet din lume American Ballet Theatre, al Baletului Teatrului La Scala, al The Royal Ballet,Mariinsky Ballet, Bolshoi Ballet, Metropolitan Opera House și Baletul Operei din Paris. Bolle a colaborat și cu o serie de reviste și branduri din industria modei precum: Vogue US,Georgio Armani. Dansatorul este foarte implicat în activități umanitare, din 1999 fiind ambalator UNICEF.

Benjamin Millepied (n.1977)

Benjamin Millepied, dansator și coregraf francez, a colaborat cu New York City Ballet. Între 2011 – 2014 a inițiat și condus LA Dance Project, iar între 2014 -2016 a fost director laOpera de Balet din Paris. Notorietatea dansatorului francez a crescut odată cu apariția sa în reclamele unor branduri precum Yves Saint Laurent, Van Cleef and Arples, Berluti. Millepied a realizat și coregrafia pentru filmul de Oscar, Black Swan în timpul căruia a cunoscut-o pe actrița Natalie Portman. Cei doi formează în prezent unul dintre cele mai mediatizate cupluri. În 20010 ministrul francez al culturii i-a acordat cea mai înaltă distincție franceză din domeniul artistic: Chevalier des Arts et des Lettres.

Roshon Fegan (n. 1991)

RO SHON, este un actor, dansator și cântăreț american. Cunoscut publicului pentru rolurile sale din producțiile Disney Chanel: Shake It Up, Camp Rock. RO SHON își compune singur muzica pentru majoritatea pieselor sale. În 2012 a participat la ediția americană a Dancing with the Stars.

 

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn