Cum cresc performanțele școlare în pași de balet?

Factor decisiv în viața copiilor noștri, performanța școlară poate fi îmbunătățită și prin activități care, la prima vedere, pot părea să nu aibă legătura cu școala. Studii științifice arată că elevii și studenții ar trebui să urmeze cursuri de dans pentru a-și spori capacitatea de învățare și creativitatea.

Baletul ajută la îmbunătățirea performanțelor școlare

Comportamentul și performanța elevilor și a studenților se corelează în mod direct cu rezultatele pe termen lung și, în cele din urmă, pot fi factorul decisiv în oportunitățile lor post-universitare și, evident, în viața de adult. Dintre activitățile ce contribuie la creșterea performanței școlare, lecțiile de balet și de muzică sunt cele mai distractive și, în același timp, eficiente. Astfel, în timp ce se distrează, fac mișcare și petrec timp de calitate, elevii și studenții au posibilitatea de a-și crește în mod serios performanța școlară. Mai mult decât atât, învață să aprecieze arta și munca depusă pentru orice formă a sa.

Baletul stimulează creierul

Muzica de calitate și dansul ajută creierul, dezvoltând inteligența și creativitatea. Un studiu realizat de College Board Data Analysis arată că elevii care studiază arte obțin rezultate mai bune deoarece conectarea tuturor funcțiilor creierului – emoționale și raționale – poate duce la o funcționare mai eficientă a acestuia. Cu alte cuvinte, oricine poate dansa spre un sine mai inteligent.

Dezvoltă abilitățile de memorare

Tehnica dansului este unică deoarece fiecare pas se construiește continuu, direct proporțional cu repetițiile la cursurile de balet. Astfel, în timpul lecțiilor, se cere nu doar rememorarea fiecărui pas și a corecțiilor efectuate de la săptămână la săptămână, ci și a detaliilor precise despre modul în care se mișcă fiecare parte a corpului. În timpul lecțiilor de dans, elevii trebuie să știe exact cum să îți țină capul în timp ce fiecare braț este într-o anumită poziție iar corpul să urmeze direcția impusă de pași. Destul de complicat, nu-i așa? Ei bine, tocmai aceste mișcări complexe ajută foarte mult. Astfel, clasele de dans amplifică memoria prin intermediul creierului care ”lucrează” intens pentru a găsi căi ce ajută la accesarea informațiilor stocate.  Acest tip de ”memory training”, mai ales dacă începe de la o vârstă fragedă, are efecte pe termen lung în stimularea memoriei și a abilităților multi-tasking.

Promovează munca în echipă

Oricine a luat lecții de dans știe cât de necesare sunt echipa și munca în echipă pentru a obține rezultatul dorit. Lecțiile de dans îi învață pe elevi să fie mai atenți la cei din jurul lor și să comunice mai bine cu ceilalți pentru o performanță corectă.  Practicarea acestor cursuri de balet în fiecare săptămână îi ajută pe elevi să stăpânească arta muncii în echipă și abilitatea de a lucra într-un mediu prietenos alături de ceilalți. Găsirea modalităților de a lucra productiv și pe termen lung amplifică spiritul de echipă încă de la cele mai fragede vârste. Aceste abilități se vor transforma foarte ușor în sala de studii atunci când elevii sau studenții vor lucra împreună la proiecte de grup, precum și mai târziu în cariera pe care și-o va alege fiecare.

Amplifică și stimulează atenția

Pe măsură ce tehnologia avansează iar tinerii sunt tot mai atrași de ultimele gadget-uri și device-uri de ultimă generație, profesorii depun eforturi mari pentru a le distrage tinerilor atenția de la ultimele tendințe în materie de tehnologie. Imediat ce se plictisesc, elevii pot trece rapid la următorul lucru.

Cu toate acestea, clasele de dans subliniază tradiția de lungă durată de a stăpâni forma artei prin activități detaliate, concentrate. Aceste activități îi atrag pe elevi  și îi determină să continue lucrul la un proiect până la finalizarea acestuia. Nu este deloc neobișnuit ca studenții să petreacă un an la un singur nivel de dans pentru a perfecționa anumiți pași. Această concentrare ajută elevii să aibă un caracter mai puternic și îi învață să lucreze la un proiect până ce este dus la bun sfârșit. Practic, îi învață să lucreze la un proiect până în momentul în care obțin rezultatele dorite, nu doar până când se plictisesc. Astfel, atunci când sunt confruntați cu sarcini dificile în afara studioului de dans, atunci vor avea dăruirea să o stăpânească.

Elevii devin mai respectuoși

Fiecare părinte își dorește din tot sufletul că va educa un copil ce va deveni un membru respectabil în societate și un adult responsabil. Acest obiectiv poate fi atins mult mai ușor dacă părintele decide să-și înscrie copilul la cursuri de dans – indiferent dacă acesta are sau nu aptitudini artistice. Dansul are o tradiție puternică iar efectele sale sunt benefice oricărei generații. Iar acest lucru se datorează faptului că filosofia acestei arte are la bază respectul. Este vorba, mai exact, despre respectul pentru profesori și oameni în vârstă, respectul pentru dress code, respectul pentru time management și, nu în ultimul rând, respectul față de lecție și de regulile stabilite la clasă de către profesori. Fiecare copil, chiar de la vârste fragede – 2 sau 3 ani – și până la vârsta majoratului învață aceste tradiții și importanța implementării lor în viața de zi cu zi.  De altfel, știți că nu este deloc ieșit din comun să auzim ce angajați buni face dansul. Aceste tradiții sunt învățate la clasele de balet și reprezintă puncte forte ce vor forma copiii în adulți responsabili, respectabili și respectuoși.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn