Exercițiile de stretching ne îmbunătățesc sănătatea și previn anumite afecțiuni

Poate că mulți dintre noi suntem tentați să credem că doar sportivii ar trebui să facă exerciții de stretching – încălzire și flexibilitate – înainte și după antrenament – ei bine, nu este așa. Oricine ar trebui să efectueze astfel de exerciții datorită beneficiilor multiple. Exersarea mușchilor corpului duce, practic, la întinerirea acestora.

Există multe beneficii oferite de exercițiile de stretching. Pe lângă faptul că stretching-ul poate ajuta la mărirea flexibilității, care este un factor important pentru orice organism, acest tip de antrenament poate îmbunătăți și postura. De asemenea, pe lângă multe alte beneficii, se reduc durerile corpului și stresul.

Flexibilitate mărită

Practicat regulat, stretching-ul ajută la mărirea flexibilității, ceea ce este esențial pentru sănătatea noastră generală. Având o flexibilitate îmbunătățită, ne putem desfășura activitățile zilnice mult mai ușor și eficient. De asemenea, aceste tipuri de exerciții întârzie mobilitatea redusă ce apare, în mod normal, odată cu îmbătrânirea. Iar pentru persoanele sedentare, ce-și petrec 8-10 ore în fața calculatorului și nu fac mișcare, stretching-ul este chiar indicat.

Condiție fizică îmbunătățită

Efectuarea de exerciții de stretching dinamic înainte de activități fizice pregătește mușchii, îi încălzește și, deci, ajută la îmbunătățirea performanței într-un eveniment sau exercițiu sportiv.

Circulație sanguină bună

O circulație sanguină bună ne ajută organismul să funcționeze corect iar exercițiile de stretching ajută și îmbunătățesc o circulație deficitară. Atunci când sângele ajunge în tot corpul, organele primesc nutrienții necesari iar PH-ul se echilibrează. Efectuarea exercițiilor regulate îmbunătățește circulația și crește fluxul sanguin către mușchi, ceea ce poate scurta timpul de recuperare și poate reduce durerea musculară în cazul unor activități ce implică efort fizic.

Postură corectă

Frecvent întâlnite, dezechilibrele musculare pot duce la o postură incorectă, ceea ce poate avea efecte nedorite pe viitor. Potrivit studiilor de specialitate, exercițiile ce combină întărirea și întinderea grupelor specifice de mușchi pot reduce durerile musculo-scheletice (AMS) – printre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. De altfel, aceste probleme afectează milioane de lucrători în întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor. De regulă, afecțiunile musculo-scheletice afectează spatele, gâtul, umerii și membrele superioare, însă pot fi și la nivelul membrelor inferioare. În această categorie intră orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Iar problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, ce necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, efectele pot fi destul de grave. Se poate ajunge la infirmitate și, de aici, la necesitatea abandonării activității profesionale. Cele două categorii principale sunt durerile de spate (leziuni ale spatelui) și afecțiunile de origine profesională ale membrelor superioare – “traumatisme produse prin solicitări repetitive”). Stretching-ul poate ajuta la vindecarea unor leziuni la nivelul spatelui prin întinderea mușchilor. Mai mult decât atât, o rutină obișnuită de stretching poate ajuta la prevenirea durerii de spate pe viitor prin întărirea musculaturii spatelui și prin reducerea riscului de tulpină musculară, aceasta fiind o supratensiune a mușchiului. Această problemă reprezintă una dintre cele mai frecvente leziuni la sportivi, dar se poate întâmpla și în viața de zi cu zi  ca un mușchi să fie rupt de o mișcare nenaturală sau de o suprasolicitare acută.

Antistres

Atunci când ne confruntăm cu stresul, este foarte posibil ca mușchii să fie tensionați. Acest lucru se întâmplă deoarece mușchii au tendința de a se strânge ca răspuns la stres fizic și emoțional. Este recomandat ca, în timpul exercițiilor de stretching, să ne concentrăm pe gât, umeri și partea superioară a spatelui.

Stretching-ul ne ajută psihic

Participarea la un program de stretching ne poate ajuta din punct de vedere mental. Devenim mult mai relaxați fizic, dar și psihic în urma unor astfel de exerciții extrem de benefice. Este bine ca, atunci când executăm exercițiile, să ne relaxăm și să avem o respirație corectă. Astfel se poate obține o pauză mentală iar programul nostru de stretching va fi mult mai eficient.

Echilibrează tensiunea și reduce durerile de cap

Tensiunea, stresul, durerile de cap pot apărea în viața de zi cu zi pentru toți. Ajutat de o dietă sănătoasă, hidratare și odihnă suficientă (6 – 8 ore pe noapte), stretching-ul poate ajuta la reducerea tensiunii și a durerilor de cap.

Surse: Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, Healthline

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn