Baletul, așa cum îl vedem astăzi a evoluat de la un dans social, divertisment pentru nobili, la o artă a mișcării care fascinează prin frumusețe, libertate, expresivitatea corpurilor și poveștile emoționante. Astăzi baletul este o formă de dezvoltare personală prin îmbinarea dintre artă, mișcare și sport. Cu fiecare formă de balet copilul se poate dezvolta într-o manieră personală și își poate crea un stil propriu de dans care îl va ajuta în exprimarea mai ușoară a emoțiilor. Baletul le permite copiilor să se exprime și să comunice cu ajutorul corpului și mișcărilor. De aceea, la cursurile noastre de balet copiii descoperă fiecare stil de balet și experimentează mai multe tipuri de mișcare.
Baletul clasic
Baletul clasic este cel mai vechi și mai tradiționalist stil. Prin tehnicile speciale copii descoperă pașii de bază din dans și își dezvoltă grația, coordonarea și simetria mișcărilor. Unele dintre baletele clasice sunt asociate cu metodele de pregătire, denumite după creatorii lor. Printre cele mai renumite sunt Voganova și Bournoville predate la marile scoli de balet. Cu ajutorul baletului clasic, cei mici își dezvoltă cultura muzicală și descoperă frumusețea și bucuria mișcărilor.
Considerat a fi un stil mai rigid, în baletul clasic se pune accentul pe povestea în jurul căreia se construiește spectacolul. Cele mai cunoscute exemple de balete clasice sunt ”Spărgătorul de nuci” și ”Lacul lebedelor”.
Baletul romantic
Caracterizat printr-o liricitate crescută, baletul romantic își are originea în 1832 în reprezentația spectacolul ”La Sylphide”. Prin grația și delicatețea mișcărilor, copiii învață să își exprime emoțiile și să transmită stări și povești. Cu ajutorul baletului romantic copiii pătrund într-o lume plină de basm, legende populare și povești cu zâne. În baletul romantic se pune accentul pe poveștile emoționante dominate de figuri feminine – spirite ale pădurii, nimfe sau fantome, acordând un rol major balerinelor. Baletul romantic este definit de o scurtare a tutu-urilor, poante, mișcări ale picioarelor mai elaborate și un număr mai mare de pași.
Cele mai cunoscute spectacole de balet romantic sunt: ”Giselle”, ”La Sylphide”, ”Coppelia”, iar printre balerinele celebre sunt Marie Taglioni, Fanny Elssler și Jules Perrot.
Baletul neoclasic
Baletul neoclasic utilizează tehnicile și vocabularul baletului clasic, dar într-un mod abstract, fără a avea un scenariu clar. Acest stil permite o libertate mai mare, iar copiii dobândesc viteză în mișcare și își concentrează energia într-un mod creativ. Cei mici își îmbogățesc cultura muzicală și își dezvoltă abilitățile motrice.
Termenul de neoclasic a fost introdus în secolul XX pentru a defini stilul companiei de balet înființate de Sergei Dianghilev, Ballets Russes. Printre spectacolele celebre de balet neoclasic se numără: ”Apollo” și ”Jewels” ale lui George Balanchine, ”Romeo și Julieta” a lui Kenneth MacMillan.
Baletul contemporan
Baletul contemporan se află la confluența între baletul clasic și dansul modern. A preluat elemente din ambele stiluri, păstrând vocabularul clasic. Creativitate și libertatea de expresie a baletului contemporan le permite copiilor să își dezvolte fluiditatea mișcărilor într-un mod distractiv și să experimenteze. Copiii se pot exprima cu ajutorul liniilor corpului, pot dansa pe poante sau în picioarele goale și vor dobândi încredere în sine, siguranță și rapiditate în mișcări. Practicând acest stil, cei mici vor învăța și noi metode de expresivitate și tehnici actoricești ce le va permite să se exprime și să comunice cu o mai mare ușurință. Apariția acestei noi estetici și sensibilități contemporane a fost influențată decisiv de coregraful George Balanchine, fondatorul New York City Ballet
Limbajul baletului s-a adaptat continuu publicului său și societății în care s-a dezvoltat. Astăzi ne bucurăm în egală măsură de un spectacol de balet clasic, cât și reprezentații de balet contemporan în locuri nonconformiste și contexte diferite de cele oferite de marile scene. Mai mult decât o meserie, baletul este un stil de viață care îi învață pe cei mici, indiferent de nivelul de pregătire, despre sensibilitate si expresivitate, frumusețe, grație și armonie.