Top 5 cele mai emoționante filme despre balet

În spatele strălucirii de pe scenă se află foarte multă muncă și determinare, povești amuzante sau drame personale care se pot transforma într-o carieră extraordinară. Am ales cinci filme, două documentare și trei filme de ficțiune pline de emoție, sperață, vise și momente reale care ilustrează viața și drumul către succes al balerinilor.

1. Dancer (2016)

dancer”Dancer” este un film documentar regizat de Steven Cantor, despre celebrul balerin ucrainan, Sergei Polunin. Pasiunea lui pentru dans a determinat familia lui să se mute pentru a putea să-l susțină. Baletul a reprezentat pentru el singura șansă de a-și reuni familia. Cu o carieră controversată, supranumit ”băiatul rău al baletului, la numai 19 ani, Polunin devenea cel mai tânăr prim balerin din istoria Royal Ballet. Pentru cei mai mulți acesta ar fi un vis devenit realitate, dar în urma presiunilor și rutinei renunță la poziția sa, uimind toată lumea baletului. Documentarul urmărește povestea sa de la început, anii rebeli cu tatuaje și petreceri, căutările și problemele familiale, premiile și celebritatea care i-au influențat decisiv cariera. Polunin a dansat și în videoclipul melodiei ”Take Me To Church” de la Hozier, devenit viral. ”Dancer” surprinde viața haotică, pierderea motivației și necesitatea de a face permanent ceva nou a lui Sergei Polunin.

2. Ballerina (2016)

Ballerina_(2016_film)”Ballerina” este o animație pe care orice micuță pasionată de balet o va îndrăgi. Acțiunea este plasată în Franța anului 1882 în timp ce Turnul Eiffel era în construcție. Felice, protagonista filmului, trăiește într-un orfelitat sărac dintr-un sat francez și are o singură pasiune: baletul. Victor, prietenul ei cel mai bun, pune la cale cel mai nebunesc plan și cei doi reușesc să fugă la Paris pentru a-și îndeplini visele. Felice ajunge să studieze la Opera din Paris unde descoperă competiția acerbă și lumea dură din spatele spectacolelor. Pasiunea ei pentru balet este susținută de Odette, o fostă mare balerină, ajunsă femeie de serviciu care o ajută să se antreneze și să se autodepășească.

3. Billy Elliot ( 2000)

Billy_elliot„Billy Elliot”, un film emoționant despre pasiunea pentru balet, destin și puterea de a-ți urma visele în ciuda tuturor obstacolelor. Billy este un băiat de 11 ani, fiu al unui miner englez pe care tatăl și fratele lui îl obligă să ia lecții de box. Din momentul în care descoperă întâmplător o clasă de balet își dorește un singur lucru: să devină balerin. Billy are de învins stereotipul negativ al dansatorilor masculini și condițiile de viață dificile, dar niciun impediment nu poate fi prea mare pentru băiatul pasionat care își dorește să ajungă la Royal Ballet School.

4. A Ballerina s Tale (2015)

a ballerina s taleDocumentarul despre cariera celebrei balerine afroamericane Misty Copelnad poate inspira orice fetiță care își dorește o carieră în balet. Fără a avea atributele fizice sau sociale pentru a reuși în domeniu, Copeland a ajuns prim balerină la prestigiosul American Ballet Theatre. Icon al culturii pop, cu numeroase apraiții în reviste de modă și emisiuni de televiziune este reprezentanta unei povești de succes. Filmul documentar urmărește percursul ei, momentele dificile, accidentarea gravă, dar și cele în care a triumfat. Misty Copeland este dovadă că orcine are talent și voință poate ajunge să își îndeplinească visul.

5. Black Swan – Lebăda neagră ( 2010)

black-swan_posterFilmul lui Darren Aronofsky este un thriller psihologic care urmăște povestea Ninei (Natalie Portman), o balerină dintr-o companie de balet din New York a cărei întreagă viață se desfășară în jurul dansului. Nina locuiește încă alături de mama sa, o fostă balerină și are posibilitatea de a fi prim balerină în premiera noului sezon, ”Lacul Lebedelor”. Antrenamentele dure și rivalitatea cu o nouă dansatoare talentată, Lily (Mila Kunis) scot în evidență și părțile mai întunecate ale Ninei.

Fiecare film ilustrează o poveste emoționantă despre o unică pasiune care poate schimba destine: aceea pentru balet. Urmărind aceste filme putem visa, spera alături de protagoniști, dar mai presus de toate putem învăța să ne urmăm pasiunea.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn