Pe 11 iunie vă invităm la spectacolul ”Serenada”

”Serenada” este spectacolul pe care l-au pregătit elevele Academiei de Dans Ballet Art special pentru pasionații de balet, părinți și bunici. Spectacolul va avea loc luni, 11 iunie, de la ora 18:00 în Sala Pictură a Teatrului Național din București. Pentru a vă oferi o experiență specială, elevele au fost îndrumate de profesorii lor coordonatori: Iolanda Petrescu, Oana Stoian, Corina Andreica, Nicoleta Neculai.

Celebrul balet ”Serenade” este un balet creat de George Balanchine cu muzica de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (Tschaikovsky). Acesta a compus Serenada pentru Corzi în C, Op. 48 în 1880. ”Serenade” a fost dansat pentru prima dată de către studenții School of American Ballet pe 10 iunie 1934, la reședința de vară a bancherului Felix M. Warburg în White Plains, New York. Reprezentația a avut loc sub îndrumarea lui George Balanchine.

Primul spectacol pus în scenă de George Balanchine în America, ”Serenade” este un balet romantic a cărui premieră a avut loc pe 1 martie 1935 la Teatrul Adelphi din New York. În prezent reprezintă unul dintre spectacolele de referință din repertoriul companiei de balet americane New York City Ballet.
După reprezentația inițială, coregrafia spectacolului a fost modificată. În forma sa actuală, ”Serenade”, cuprinde patru mișcări: ”Sonatina”, ”Vals”, ”Dans rusesc” și ”Elegie”. Ultimele două părți nu corespund ordinii imaginate de compozitorul rus și conferă finalului o notă tristă.

Piotr Ilici Ceaikovski a fost unul dintre compozitorii preferați ai lui Balanchine. Coregraful mărturisea într-un interviu că: ”În tot ceea ce am creat pe muzica lui Ceaikovski am simțit ajutorul lui. Nu era o conversație reală, dar când lucram și puteam observa că iese ceva din asta simțeam că a fost Ceaikovski cel care m-a ajutat”.
Baletul original este realizat de 28 de dansatori în costume albastre, iar decorul trebuie să fie de asemenea, albastru. Spectacolul pus în scenă de echipa Academiei de Dans Ballet Art va fi împărțit în trei reprezentații.

George Balanchine (1904 – 1983) a fost un celebru coregraf de origine rusă, co-fondatorul New York City Ballet, al cărui director artistic a fost mai mult de 35 de ani. În acest timp a coregrafiat peste 400 de spectacole, transformând decisiv baletul america. Balanchine și-a dezvoltat propria tehnică, denumită metoda Balanchine. Printre cele mai renumite spectacole a căror coregrafie a fost semnată de el se numără: Serenade, Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci, Coppelia, Don Quijote.

Piotr Ilici Ceaikovski (1840 – 1893) este unul dintre cei mai renumiți și mai influenți compozitori ruși, reprezentat al perioadei romantice. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg, unde a studiat pianul și dansul și George Balanchine. Grandioase, de o expresivitate aparte cu orchestrații bogate, lucrările sale au deveni unele dintre cele mai populare creații din repertoriul clasic. Printre cele mai celebre sunt: Romeo și Julieta, baletele realizate în colaborare cu Marius Petipa: Spărgătorul de nuci, Lacul Lebedelor, Frumoasa Adormită.

Vă așteptăm luni, 11 iunie, de la ora 18:00 să ne bucurăm împreună de spectacolul ”Serenada” și să le susținem pe fetele care vor dansa pe scena Teatrului Național din București!

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn