Prima Ballerina Assoluta – cele mai cunoscute balerine la nivel mondial

Există multe balerine talentate în lume, dar puține despre care se poate spune că și-au dedicat întreaga viață baletului. Potrivit BalletHub, cele mai faimoase balerine din toate timpurile sunt următoarele (în nicio ordine specială, toate sunt absolut uimitoare):   

Margot Fonteyn, cea dintâi Prima Ballerina Assoluta din lume

Margot Fonteyn

Născută în 1919 în Anglia, Margot Fonteyn a început cursurile de balet de la vârsta de 4 ani. După o lungă carieră avută la Royal Ballet, se pensionează la vârsta de 42 de ani. Totuși, în momentul în care Rudolf Nureyev apare pe scenă, Margot decide să continue să danseze pentru a-l încuraja pe acesta. Este partenera sa de dans până în jurul vârstei de 60 de ani. Au debutat cu ”Romeo și Julieta” lui MacMillan și au continuat cu ”Marguerite și Armand”, spectacol coregrafiat special pentru ei de către Sir  Frederick Ashton. Fonteyn este ”Prima Ballerina Assoluta” pe care a văzut-o lumea vreodată.

Alicia Markova, o balerină internațională

Alicia Markova

Lilian Alicia Marks s-a născut în 1910, în Londra, și a început să danseze la sfatul medicului, deoarece avea nevoie să-și întărească membrele. Cursurile de dans s-au dovedit folositoare și din alt punct de vedere, nu doar cel medical, deoarece Alicia avea talent înnăscut pentru balet. Imediat ce a împlinit vârsta de 14 ani, Alicia a fost invitată să se alăture companiei Ballets Russe iar numele său a fost transformat într-unul mult mai sonor: Alicia Markova. De atunci, a devenit una dintre cele mai mari dansatoare ale lumii. A fondat Compania de Dans Rambert și a dansat pe scena Royal Ballet, American Ballet Theatre, English National Ballet. Deși a avut foarte multe roluri ca balerină, cel mai cunoscut este rolul avut în Dying Swan.

Phyllis Spira, supranumită și ”copilul Markova”

Phyllis Spira

Excepțională încă de la o vârstă fragedă, profesorii numind-o ”copilul Markova”, Phyllis Spira și-a uimit toți profesorii iar în 1984 a fost numită prima Prima Ballerina Assoluta din Africa de Sud. A dansat cu baletul din Cape Town, până în momentul în care o accidentare din seara de deschidere a spectacolului ”Giselle” a forțat-o să se pensioneze. Chiar și după pensionare, Spira a rămas implicată în compania de balet pentru încă 11 ani.  Este recunoscută ca fiind cea mai mare balerină din Africa de Sud din toate timpurile.

Pierina Legnani, prima balerină care a reușit să execute 32 de piruete consecutiv

Pierina Legnani

Prima balerină italiană ce avea să fie numită Prima Ballerina Assoluta, Legnani a fost îndrumată de coregraful Matius Petipa. Legnani a început să studieze baletul la vârsta de 7 ani, la un studio privat, apoi a fost acceptată la școala La Scala, unde a fost pregătită zece ani.  Recunoscută ca prima balerină care a reușit să execute 32 de piruete consecutiv, Pierina Legnani a devenit Prima Ballerina la Teatrul Alhambra din Londra, în 1890, în ”Salandra” al lui Eugenio Casati. În 1892, a fost numită Prima Ballerina la Teatrul Scala iar în vara anului 1893 a dansat din nou la Londra ca prințesă în spectacolul ”Aladdin”.


Eva Evdokimova, una dintre cele mai interesante balerine din toate timpurile

Eva Evdokimova

Eva Evdokimova și-a început lecțiile de balet în Londra și le-a continuat în St. Petersburg și Copenhaga, s-a născut în Elveția și a petrecut ceva timp în Germania iar părinții săi provin din Bulgaria și Statele Unite ale Americii, motiv pentru care se spune despre ea că ”este internațională”. De altfel, ea însăși spunea: ”călătoriile au fost o parte a carierei mele încă de la început; am dus o viață nomadă”. Toate aceste călătorii și studiile urmate în diferite școli i-au influențat tehnica de dans și au transformat-o într-una dintre cele mai interesante balerine din toate timpurile.

Alicia Alonso, o balerină care a reușit performanța în ciuda problemelor oculare

Alicia Alonso

Singura balerină din America Centrală prezentă în topul celor mai mari balerine din lume, Alicia Alonso a avut suferit din cauza problemelor oculare de-a lungul carierei sale, fiind diagnosticată cu desprindere de retină în 1941. Din cauza problemelor oculare, partenerii săi de dans trebuiau să fie exact la locul potrivit pentru ea iar tehnicienii foloseau spoturi colorate pentru a împiedica apropierea sa de marginea scenei. După o operație nereușită la ochi, soțul său a ajutat-o să învețe rolul lui Giselle folosind degetele. Acest rol a devenit unul dintre rolurile sale principale, împreună cu versiunea pentru balet a spectacolului ”Carmen”. În 1948, Alicia Alonso înființează Ballet Nacional de Cuba.

Galina Ulanova, îndrumătoarea viitoarei Ballerina Assoluta – Anneli Alhanko

Galina Sergeyevna Ulanova

Una dintre cele mai mari balerine ale secolului XX și balerina favorită a lui Stalin, Ulanova a performat pentru acesta timp de 16 ani la Teatrul Bolshoi, inclusiv în rolul principal din ”Cenușăreasa” lui Prokofiev. Pe lângă faptul că a fost Prima Ballerina Assoluta, Ulanova a primit și un titlu mult râvnit în perioada aceea în Rusia Sovietică, cel de ”Erou al Muncii Socialiste”. A fost singura balerină care a câștigat o astfel de recunoaștere și unul dintre puținii artiști ai poporului. Ulanova i-a fost profesor îndrumător viitoarei Ballerina Assoluta – Anneli Alhanko.

Maya Plisetskaya, perfectă prin tehnică, expresie dramatică și inteligență

Maya Mikhaylovna Plisetskaya

Celebra balerină Plisetskaya și-a început lecțiile de balet de la vârsta de 5 ani și a început să performeze la Bolshoi Ballet de la vârsta de 11 ani. A devenit cunoscută în toată lumea datorită talentului său unic și,  pe măsură ce și-a dezvoltat abilitățile, a fost încoronată ca Prima Ballerina Assoluta. Și-a perfecționat tehnica cu renumita coregrafă Agrippina Vaganova și a devenit prima balerină interpretând roluri de la Kitri din ”Don Quijote” la Raymonda. Odette din ”Lacul Lebedelor”,  rol în care debutează în 1947,  rămâne de referință în istoria baletului, Maya fiind perfectă prin tehnică și prin nenumăratele sale capacități expresive, prin expresia dramatică și prin inteligență. Cunoscută pentru fluiditatea brațelor și unică prin săriturile sale, Maya a strălucit pe scenă și la vârsta de 70 de ani, în ”Ave Maria”, o piesă coregrafică de Bejart creată în mod special pentru ea.

Anneli Alhanko, balerină și actriță cu un stil unic și fascinant

Anneli Alhanko

Născută în Columbia din părinți finlandezi, Anneli Elisabeth Alhanko Skoglund a dansat alături de Swedish Ballet și a fost prima balerină căreia i s-a acordat vreodată titlul de ”Dansator al Curții” – acordat de Regele Carl Gustav al XVI-lea în 1990. Îndrumată de Galina Ulanova, Anneli Alhanko este și prima balerină suedeză care a performat cu Bolshoi Ballet. Balerină și actriță, despre Alhanko s-a spus că are un stil unic, inimitabil și fascinant.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn