Terapie prin muzică prescrisă de medici

Muzica și-a dovedit întotdeauna efectele pozitive asupra oamenilor, indiferent de vârstă. Muzica este recomandată și de către medici, aceasta reprezentând un puternic balsam pentru suflet și un ajutor incredibil pentru creier și dezvoltarea sa. Există, de altfel, noțiunea de ”terapie prin muzică”, o modalitate ce ajută oamenii cu diferite afecțiuni.

Reglarea tensiunii arteriale

Potrivit Cardiovascular Society (Marea Britanie), ascultarea unui anumit tip de muzică pentru cel puțin zece secunde poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la reglarea bătăilor inimii. De altfel, anumite compoziții clasice se potrivesc perfect cu ritmul corpului și, deci, pot fi terapii eficiente pentru menținerea inimii în parametri normali. Potrivit unor studii realizate de Universitatea Oxford, ”ascultarea muzicii cu un ritm repetitiv la zece secunde coincide cu o scădere a tensiunii arteriale”, ceea ce poate fi recomandat pentru reducerea hipertensiunii arteriale.

Atunci când vorbim de creierul uman, muzica este unul dintre cele mai bune medicamente. Un studiu realizat la Universitatea McGill din Canada arată că ascultarea muzicii ajută la producția de substanțe chimice benefice pentru creier, în special a dopaminei.

Nu doar ascultarea muzicii are efecte benefice asupra creierului, ci și învățarea unui instrument și practicarea muzicii.

Rezultate mai bune la școală

De asemenea, expunerea timpurie la muzică crește plasticitatea creierului ajutând la motivarea capacității creierului uman, astfel încât să răspundă ușor la învățare, schimbare și creștere. Un studiu realizat de profesorul UCLA, James S. Catteral, a analizat un eșantion de 6.500 de studenți și a descoperit că, în momentul în care acești studenți erau în clasa a X-a, 41,4%  dintre cei care au urmat cursuri de artă au notat în jumătatea de top la testele standardizate. Studenții la arte au fost, de asemenea, cititori mai buni. ”Acest lucru arată că în etapele formative ale vieții, copiii care studiază muzică se descurcă mult mai bine în școală”, explică profesorul James S. Catteral.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn