Top 5 cele mai renumite companii de balet

De la baletul francez care a revoluționat și schimbat filosofia baletului, la metodele de predare rusești și coregrafii contemporani de peste Ocean, istoria baletului a fost și este influențată decisiv de marile companii de balet. Vă prezentăm cinci dintre mai importante companii și istoria acestora.

Baletul Operei din Paris – Istorie

 

operaparisCea mai veche companie de balet din lume, Opera din Paris are peste 150 de dansatori și o istorie care începe în 1669. Fondată din inițiativa regelui Ludovic al XIV- lea este găzduită în prezent de două teatre: Palatul Garnier și Opera Bastille.

Emblematic pentru Paris, Palatul Garnier, construit din ordinul împăratului Napoleon al III-lea, a fost proiectat de arhitectul Charles Garnier. După o construcție ce a durat 13 ani a fost inaugurată pe 5 ianuarie 1875. Clădirea fastuoasă are un auditorium cu un candelabru de cristal ce cântărește 8 tone și are 340 de lumini, iar tavanul actual a fost pictat de Marc Chagall în 1964. Opera Bastille este o construcție modernă, inaugurată pe 13 iulie 1989.

În cadrul Baletului Operei din Paris funcționează una dintre cele mai prestigioase școli de balet din lume, cu o tradiție începând încă din 1784.

Baletul francez, alături de cel rus au dominat lumea dansului și au impus stilurile de balet actuale. La Opera din Paris a fost dansat primul balet romantic din lume. Printre coregrafii celebrii ce au colaborat cu Opera din Paris se numără: Rufolf Nureyev, Benjamin Millepied.

Baletul Bolshoi – TradițieInside_Moscow_Bolshoi_Theatre

Una dintre cele mai mari companii de balet din lume are în prezent 220 de dansatori. Situat în Moscova, Rusia, Bolshoi înseamnă în limba rusă, mare. Cunoscuți pentru decorurile extraordinare, Baletul Bolshoi adoptă un stil de dans tradițional și au impus standardele în ceea ce privește corpul balerinilor. Alături de Mariinsky Ballet cunoscut ca Baletul Kirov și Academia de Balet Voganova, reprezintă cele mai bune școli de balet rusești.

Istoria zbuciumată a teatrului Bolshoi a începult în 1776 când prințul Pyotr Urusov a primit permisiunea împărătesei Catherina II să deschidp un teatru public în Moscova. În timpul celul celul de-al doi-lea Război Mondial, plafonul teatrului a fost distrus de o bombă.

Printre starurile companiei de balet ruse sunt: Vladimir Vasiliev, Maya Plisetskaya, Anna Pavlova, Svetlana Zakharova, Natalia Osipova, iar printre compozitorii celebri se numără: Pyotr Tchaikovsky, Serghei Prokofier, Serghei Rachmaninov.

The Royal Ballet – PremiiRoyal_Opera_House_and_ballerina

Recunoscuți pentru tehnica ce include multe sărituri, membrii Royal Ballet câștigă anual numeroase premii. În prezent spectacolele lor se desfășoară la celebra Coven Garden din Londra. Existența acesteia se datorează viziunii Dame Ninette de Valois, coregrafă și dansatoare care a fondat o companie mică și o școală de balet în 1931 ce avea sediul la Teatrul Sadler s Wells. După război, sediul a fost mutat și în 1956 pentru redeschiderea Coven Garden ca teatru liric a fost pus în scenă baletul ”Frumoasa Adormită”, emblematic pentru compania britanică.

O companie ce reunește tradiția și inovația printre ale cărei staruri se numără coregrafi renumiți precum: Kenneth MacMillan, Wayne McGregor, Christopher Wheeldon.

Dintre cei mai renumiți dansatori care au încântat publicul pe scena Coven Garden îi amintim pe: Roberto Bolle, Malissa Hamilton, Stanilsaw Wegrzyn, Alessandra Ferri.

New York City Ballet – InovațieNYCBallet

Sunt renumiți pentru inovație, puritatea liniară, viteza generală și muzicalitate. Găzduiți de Lincoln Center îi are ca fondatori pe celebrul coregraf Georges Blanchine și filantropul Lincoln Kirstein.

Blanchine a compus balete memorabile, iar viziunea sa a influențat atât dansul în Statele Unite cât și în Europa. Originar din Rusia a înființat New York City Ballet în 1948 pentru a putea lucra în deplină libertate și a rămas ca director al acestuia pentru 35 de ani, până la moartea sa. Este locul în care a dezvoltat Metoda Blanchine prin care a revoluționat baletul. A avut o îndelungată colaborare cu Igor Stravinky. Printre muzele lui Blanchine și starurile ce au colaborat cu NYC Ballet se numără: Suzanne Farrell, Patricia McBride și celebrul Mikhail Baryshnikov.

Dintre spectacolele faimoase ce se regăsesc în repertoriul acestora se numără ”Spărgătorul de Nuci”, ”Romeo și Julieta”, ”Visul unei Nopți de Vară”. Alături de compania americană funcționează și School of American Ballet.

Baletul Regal Danez – RomantismKopenhagen

A treia companie din punct de vedere al vechimii, a fost înființată în Copenhaga în 1748, iar în 1771 i-a fost alăturată și o școală de balet. Școala daneză se bazează pe metoda Bournonville care a fost dezvoltată de coregraful August Bournonville. Această metodă se concentrează pe stilul romantic, emoționant cu mișcări ce par să fie făcute fără efort. August Bournonville a făcut studii de balet fiind influențat de școala de balet franceză, ale cărei mișcări le-a păstrat în coregrafie.

În secolul 20, stilul companiei daneze a fost modernizat de coregrafi precum Harald Lander și Flemming Flindt. Printre coregrafii contemporani ce au colaborat cu Baletul Regal Danez se numără: Jiri Kylia, Alexei Ratmansky, Christopher Wheeldon.

Spectacolele clasice din repertoriur companiei daneze sunt ”Giselle”, ”Lacul Lebedelor”, ”Spărgătorul de Nuci” și ”Frumoasa Adormită”.

Fiecare dintre cele cinci companii de balet s-au impus în lumea dansului fie prin inovație, tradiție, muzicalitate sau tehnică. În jurul lor s-au dezvoltat școli care le permit și îi inspiră pe copiii pasionați de balet să învețe, să exerseze și să ajungă o parte din istoria acestora.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn